Aanklacht tegen legertop verworpen

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) neemt de aangifte tegen de Nederlandse militaire en politiek-ambtelijke top wegens schending van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan niet in behandeling. Dat heeft het OM in Den Haag vanochtend laten weten.

Twee advocaten, Nico Steijnen en Meindert Stelling uit Zeist, deden de aangifte. Ze gaan in beroep.

De twee juristen vinden dat de manier waarop Nederland in Afghanistan oorlog voert, in strijd is met het oorlogsrecht. ''Door de inzet van zwaar geschut vallen veel burgerslachtoffers, terwijl een land altijd de verplichting heeft dit te voorkomen'', aldus Steijnen.

Ook menen ze dat Nederland het Anti-Folterverdrag schendt door gevangenen over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten. Bovendien mogen Nederlandse militairen volgens hen niet doelgericht hogere Taliban-leiders liquideren.

Het OM wijst de aangifte af omdat er geen sprake is van strafbare feiten hier te lande en ook niet ingevolge de Wet internationale misdrijven (WIM).

Steijnen ziet in de snelheid van het besluit en de weinige motivering bewijs dat het onderzoek van het OM geen kwaliteit en diepgang heeft. ''De situatie is duidelijk: Deze hete aardappel moest men weer kwijt.'' Volgens hem heeft het OM zich gevoegd naar de wens van de minister van Justitie om deze zaak met de grootste spoed weer af te doen.