Onderzoek: Windows Vista is veiligste OS

Icoon DigitalWindows Vista had in het eerste jaar van haar bestaan veel minder beveiligingslekken dan voorganger Windows XP, Mac OS X 10.4 en het Linux-besturingssysteem Ubuntu. Dat blijkt uit een rapport van beveiligingsexpert Jeff Jones die werkzaam is bij Microsoft. Precies een jaar nadat het besturingssysteem op de markt kwam is Microsoft dan ook blij met het resultaat.

Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen licenties verkocht en in Nederland zijn er nu rond 1,5 miljoen gebruikers. Dit betekent dat Windows Vista twee keer zo snel in gebruik is genomen als voorganger Windows XP.

Door de keuze om de veiligheid voorop te stellen zijn er wel veel problemen met Vista geweest. Zo waren niet meteen alle hardware drivers drivers beschikbaar, waardoor apparatuur niet werkte met het nieuwe besturingssysteem. Vista sloot dus ook niet vlekkeloos aan op Windows XP. Klanten die hierdoor problemen hadden, is Microsoft in Nederland tegemoet gekomen door extra Windows Vista Service aan te bieden in de vorm van online of telefonische support.

Sinds 12 oktober 2007 zijn er 2400 vragen binnengekomen bij Microsoft Nederland, waarvan de piek in de eerste vijf weken lag. De meeste vragen lagen op het gebied van hardware (46 procent), gevolgd door netwerkvragen (31 procent) en softwarevragen (23 procent). Veruit de meeste problemen konden worden opgelost door de klanten de weg te wijzen naar de juiste drivers, als ze al niet via Windows update beschikbaar waren en door het geven van advies over hoe gebruikers hun apparatuur optimaal kunnen laten samenwerken.

Computerwinkels zeggen tevreden te zijn over Vista. De brancheorganisatie voor computerwinkels en kleine automatiseringsbedrijven NLCW kijkt tevreden terug op het eerste jaar van de verkoop. "Met de introductie van Windows Vista werd andermaal de toegevoegde waarde van een vakbekwame ICT-reseller duidelijk", zegt Sander Vale, voorzitter van NLCW.

Microsoft verwacht overigens binnen een paar weken Service Pack 1 voor Vista uit te brengen.