16 jaar eis voor liquidatie in Beverwijks cafť

Icoon JustitieVoor de rechtbank in Haarlem is gisteren tegen de vermeende moordenaar van een 37-jarige inwoner van Velsen 16 jaar gevangenisstraf geŽist. Volgens het Openbaar Ministerie is deze 44-jarige Alkmaarder degene die de dodelijke schoten heeft gelost.

Het slachtoffer, Michel Schuurman, werd op 14 december 2006 in Beverwijk in een cafť geliquideerd terwijl hij zat te kaarten. De schutter kwam het cafť binnenlopen met een tweede man. Deze 43-jarige Alkmaarder hoorde vorige week al 16 jaar tegen zich eisen.

Verder is in deze zaak, die al een paar weken duurt, onder meer 6 jaar geŽist tegen de opdrachtgever, een Noord-Hollandse drugshandelaar. Die strafeis is aan de lage kant, omdat niet kan worden bewezen dat de twee Alkmaarders de opdracht hadden om Schuurmans om te leggen.

Duidelijk is wel dat Schuurman samen met een maat een paar maanden voor zijn liquidatie 40 kilo softdrugs heeft gestolen uit een woning in Alkmaar. De drugs lagen daar opgeslagen. De drugsbende wilde de drugs of de waarde in geld terug hebben. Daartoe werden de twee Alkmaarders, beiden bekenden uit het criminele milieu, ingezet. Ze zouden tot twee keer toe bij Schuurmans aan de deur zijn geweest om de drugs terug te eisen.

Het bewijs in deze zaak komt onder meer van afgeluisterde telefoongesprekken van een softdrugshandelaar. Die werd voor een andere zaak getapt. Uit de gesprekken zou blijken dat hij in contact stond met de Alkmaarders. Verder is er een 61-jarige crimineel die een lange celstraf uitzit, die toegeeft te hebben getipt waar Schuurman uithing. Hij zei er van uit te zijn gegaan dat de Velsenaar alleen een flink pak slaag zou krijgen. Ook is er na de liquidatie een zender geplaatst in de auto van ťťn van de twee Alkmaarders. Tussen het snuiven door zouden ze geregeld over het gebeuren hebben gesproken.

De twee Alkmaarders ontkennen de liquidatie in alle toonaarden Ze zeggen al negen maanden onschuldig vast te zitten. Hun advocaten vragen om vrijspraak, omdat harde bewijzen zouden ontbreken. Ten tijde van de schietpartij waren er maar liefst zeventien getuigen in het Beverwijkse cafť aanwezig die diverse signalementen hebben gegeven van de twee schutters. De Alkmaarders voldoen daar in de meeste gevallen helemaal niet aan.