Twee telefoonboeken niet te scheiden

Icoon WetenschapDe studenten Tim Smit en Steven Roeters hebben met een onderzoek naar de kracht van in elkaar gevlochten telefoonboeken de hoofdprijs gewonnen in een wedstrijd van het Discovery Channel-programma Mythbusters. Ze probeerden te onderzoeken of de wetenschapsmythe klopte dat als je twee telefoonboeken bladzijde voor bladzijde in elkaar schuift, ze niet meer uit elkaar zijn te trekken.

De mythe bleek waar. Eerst bonden ze een touw aan de twee in elkaar geschoven boeken. Twee sterke mannen kregen de boeken niet van elkaar. Ook een groep van vijf mensen kreeg er geen beweging in. Uiteindelijk trokken twee auto's aan de boeken, maar alleen de kaft brak af. De honderden blaadjes weken geen millimeter.

De eerste keer dat Tim en Steven twee telefoonboeken in elkaar vlochten, duurde dat ongeveer een uur. In een boek zitten ongeveer 650 bladzijdes en die leg je om en om over elkaar heen. Nu doen de twee studenten het binnen een half uur.

De verklaring waarom twee in elkaar gevlochten telefoonboeken niet uit elkaar zijn te trekken is als volgt: Wanneer je twee vellen papier op elkaar legt, ontstaat er een soort statische kracht. Als je ze van elkaar af trekt, blijven ze heel lichtjes aan elkaar plakken. Maar als je meer dan duizend blaadjes op elkaar legt, is die kracht zo sterk dat zelfs twee auto's ze niet loskrijgen.

Tim en Steven mogen nu op kosten van het televisieprogramma nog een wetenschapsmythe testen. Ze hebben ooit in een film gezien dat iemand zijn pols brak bij handje drukken. Dat was in scène gezet, maar ze willen kijken of dat in het echt ook mogelijk is.



Met dit filmpje werd de hoofdprijs gewonnen