Nederland onverwacht deels onder laagje sneeuw

Icoon Weer Het westen en zuiden van Nederland kregen vanochtend onverwacht te maken met lichte sneeuwval. Volgens een woordvoerder van het KNMI in De Bilt ging het om zogenoemde uitsneeuwende mist.

''Op sommige plekken is genoeg gevallen om een witte laag achter te laten'', aldus de woordvoerder.

Mist bestaat uit zeer fijne waterdruppeltjes die te klein zijn om te vallen. Als het een paar dagen heeft gevroren kunnen bij oplossende mist de waterdeeltjes bevriezen en aan elkaar gaan kleven. Het valt dan als sneeuw op de aarde.

Volgens het KNMI is luchtverontreiniging daarop ook van invloed. ''Hierdoor is het een heel lokaal verschijnsel. Waar geen bedrijvigheid is met rokende schoorstenen, doet uitsneeuwende mist zich vrijwel niet voor'', aldus de woordvoerder. Bij het KNMI zijn gevallen bekend van straten die onder de rook van bedrijven helemaal wit waren, terwijl het even verderop niet had gesneeuwd.

De sneeuwval heeft her en der geleid tot gladde wegen. Volgens het Korps landelijke politiediensten heeft de lokale gladheid geen groot ongemak veroorzaakt. ''Het was zelfs erg rustig op de Nederlandse wegen'', aldus een woordvoerder van het KLPD.

Of uitsneeuwende mist Nederland een witte kerst gaat bezorgen, is onwaarschijnlijk. De komende dagen blijft het vriezen, maar tijdens de kerstdagen komt de temperatuur zeker overdag boven nul uit, aldus het KNMI.


Foto's en fokkers in de sneeuw van dit moment, vind je ook hier