Terpstra heeft het niet gemunt op Wilders

De voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra die vrijdag op persoonlijke titel opriep om een verzetsbeweging tegen Geert Wilders en zijn anti-islamgeluid op te zetten, heeft enigszins gas teruggenomen. Hij zegt vandaag dat hij het niet gemunt heeft op Wilders als persoon, maar dat hij een pleidooi wil beginnen voor verdraagzaamheid, begrip en samenwerking. Terpstra reageert hiermee op alle commotie die is ontstaan na zijn oproep om op te staan tegen de 'verWildering van de samenleving'.

Gisteravond zei Terpstra ook al in het tv-programma Pauw en Witteman dat zijn uitspraak ''Wilders is het kwaad en het kwaad moet gestopt worden'' niet bedoeld was om op de persoon te spelen. Hij reageerde daarmee op kritiek van de twee andere gasten van Pauw en Witteman, SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel en artiest Herman van Veen. Die zeiden dat Terpstra te veel op de man speelt. ''En daar kom je nooit meer vanaf'', aldus Van Bommel.

Steun
Inmiddels heeft Terpstra steun gekregen van prominenten als voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland, voetbalcoach Foppe de Haan van Jong Oranje, VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere, schrijver Geert Mak, Erica Terpstra van NOC*NSF en rabbijn Abraham Soetendorp.

Vandaag sloot zich daar PvdA-minister Ella Vogelaar bij aan. Zij zegt ''enthousiast te zijn'' over zijn initiatief. Ze weigert echter mee te gaan in de term verWildering van de samenleving, die Terpstra gebruikt. ''Maar het binden van de samenleving, daar herken ik me heel erg in.''

Terpstra beraadt zich de komende tijd op een vervolg, waarbij ''de zorg en toewijding voor een land waarin het goed is te leven en te werken'' centraal staan, laat hij vandaag weten.

Ook de Nederlandse kerken lieten vandaag weten de ideeën van Geert Wilders over bijvoorbeeld de islam te bestrijden, maar ze willen voorkomen dat er op de man wordt gespeeld. Kardinaal Simonis onderstreepte dat demonisering van de PVV-leider moet worden voorkomen. Waar Terpstra spreekt over ''de verWildering'' van de samenleving, heeft Simonis het liever van ''verruwing'', omdat dat woord niet naar de PVV-politicus verwijst.

Wilders
Geert Wilders zelf was vandaag nog steeds bijzonder boos op Terpstra. ''Hij trekt eerst een grote broek aan en nu heeft hij spijt.'' Volgens Wilders speelt de voorzitter van de HBO-raad wel degelijk op de man. ''Hij heeft gezegd dat ik het kwaad ben en dat ik moet worden bestreden. Dat is bijna een fatwa van een christendemocraat, dan ben je een zieke geest.''

De PVV-leider hoopt dat Terpstra ''als ayatollah'' niet verantwoordelijk wordt voor een herhaling ''van wat is gebeurd met Fortuyn.''

Verdonk
Tweede Kamerlid Rita Verdonk noemde de anti-Wildersbeweging vandaag een ''belachelijk idee''. Ze vindt dat er in de Tweede Kamer meer inhoudelijk met Wilders moet worden gedebatteerd. Verder vindt Verdonk ''het helemaal niet' kunnen dat Terpstra als zijnde de voorzitter van de HBO-raad, een beweging tegen de ideeën van een politicus begint.

Tenslotte werd vanmiddag bekend gemaakt dat afgelopen weekend in Gouda een school is beklad met doodsbedreigingen aan het adres van de PVV-leider. Op ramen van de school, stoepen en muren in omliggende straten staan teksten als 'Wilders moet dood' en hakenkruizen.



'Bijna een fatwa van een christendemocraat'