'Superstorm komt echt'

Icoon WeerDe eerder door de Britse weerkundige Piers Corbyn voorspelde orkaan, eind deze maand, lijkt er toch echt te komen. De collega van Corbyn, de Fin Magnus Hagelstam van Weather Action, laat in een update zien dat het bijna 90 procent zeker is dat heel west Nederland in de gevarenzone ligt. Hetzelfde geldt voor Groot-BrittanniŽ, Denemarken en Noord-West Duitsland. Als de storm over zal trekken, kunnen er windstoten van ruim 115 tot 145 km/u voorkomen met uitschieters tot 210 km/u. De orkaan zou in twee vlagen over de Lage Landen trekken. De oranje en de rode zone.

Volgens Corbyn zullen de dijken op zaterdag 24 november rond 16:30 uur (15:30 GMT) in Zuid-Engeland doorbreken. Dan zou het Noordzeewater zo ver opgestuwd zijn dat daardoor de dijken en duinen het niet meer kunnen houden. Corbyn legt het Nederlandse volk uit dat zijn voorspellingen door Jan en alleman nogal overdreven zijn. Maar, zegt hij, de timing en piekwinden waren wel correct gespeld.

Hij geeft in zijn mededeling het KNMI, dat zijn voorspellingen afdeed als overdreven, een veeg uit de pan. ”Het KNMI doet niet aan lange termijnvoorspellingen. Dat kunnen ze niet. Wij wel. Het zou goed zijn als kort en lang samen zouden werken om tot een correcte voorspelling te komen. In het belang van de veiligheid van de bevolking. Stammenstrijd en prestige moeten we dan opzij zetten.'' Het KNMI verwacht eind volgende week rustig najaarsweer met een hogedrukgebied. En ook andere weerdiensten voorzien geen rare dingen voor volgend weekeinde.

Meer info over de superstorm lees je op het forum.

Met dank aan WALTERD voor de submit.