Geen vervolging racistische jeugd Zwanenburg

Icoon JustitieTwee jongeren uit Zwanenburg die zich deze zomer in een radio-interview met RTV Noord-Holland racistisch en discriminerend uitlieten over de racistische mishandeling van twee getinte broers, worden niet vervolgd. De twee, een jongen en een meisje, zijn wel bij de officier van justitie op het matje geroepen en moesten beloven dit nooit meer te doen. Als ze in herhaling vallen, krijgen ze alsnog straf.

De gemeente Haarlemmermeer deed indertijd aangifte tegen de jongeren 'om een signaal af te geven'. Tegen een verslaggever van de regionale radiozender hadden de jongeren onder meer laten weten het 'mooi' te vinden dat de mishandelde jongens getint waren en ook: ''Dit is een blank dorp en dat houden we zo.''

Door de mishandeling belandde de 15-jarige Donny indertijd in het ziekenhuis. Zijn moeder vindt dat de 'radiojongeren' er wel erg makkelijk zijn afgekomen. Ze vermoedt dat er in Zwanenburg een grote groep jongeren is die hele negatieve gedachten hebben over buitenlanders. Dat zou ook ingegeven zijn uit angst en zorgen over de problematiek met bepaalde groepen allochtonen in bijvoorbeeld Amsterdam.