'Superstorm verwacht in november'

Icoon BizarEen zware orkaan, van de eerste of tweede categorie zoals de VS jaarlijks krijgt, maar dan in Nederland? Het lijkt een fabeltje, maar volgens de Engelse weerkundige Piers Corbijn kan dat eind november werkelijkheid worden.

Op de Engelse weersite Weather Action heeft hij in oktober een globale weersvoorspelling voor de maand november gedaan. Deze verwachting, mede gebaseerd op de zonneactiviteit, geeft aan dat wij in Nederland een Superstorm kunnen verwachten. Inmiddels heeft onze eigen Piet Paulusma het artikel van Corbijn overgenomen en ook op zijn site gezet. Corbijn gaf hier toestemming voor omdat hij vindt dat iedereen gewaarschuwd moet worden.

De voorspelling van Corbijn
November kent een rustig begin door invloed van een hogedrukgebied. Dit is echter 'stilte voor de storm', zo lijkt het. Tussen 8 en 13 november wordt een (zware) storm verwacht. Er bestaat een kans van 80 procent dat deze storm over Nederland zal trekken. Windstoten (dus geen windkracht!) van 145 tot 175 km/uur zullen ons land teisteren.

Na dat weekend zullen koude en zachtere periodes elkaar afwisselen, terwijl zich op de Atlantische Oceaan een uitdiepende depressie ontwikkeld. Er omheen vormen zich allerlei randstoringen en een zeer actief (kou)front. Het gevolg is een verschijnsel dat zich als 'superstorm' laat beschrijven. Een storm, zwaarder dan die van 1987 en 1703, die tussen 23 en 28 november verwacht wordt.

De bijbehorende diepe troglijnen zullen voor orkaankracht kunnen zorgen. Opnieuw bestaat een 80 procent kans dat de orkaan Nederland zal treffen. Er zullen windstoten van meer dan 200 km/uur gemeten worden. Ook tornado's zijn een mogelijkheid door de grote onstabiliteit van de atmosfeer. Eind november zal de storm langzaam boven Europa uitdoven en zal december ook nat, koud en stormachtig beginnen.


Paniekzaaier? Wat zijn de feiten?
Het 'weer' blijft natuurlijk altijd lastig te voorspellen. Windkracht 12 staat in Nederland gelijk aan een orkaan met windsnelheden van 117 km/u. Als deze voorspelling uitkomt, worden alle records gebroken. Nederlandse weerkundigen, waaronder Paulusma, wagen zich dan ook niet aan een voorspelling of een oordeel. Feit is dat er vooralsnog geen enkele andere verificatie, van het bericht, te vinden is. Voor komend weekend is er wel degelijk een storm op komst, dus daar zat Corbijn wel een beetje goed, maar vooralsnog lijkt die lang niet zo zwaar te zijn als voorspeld. Statistisch gezien lijken de voorspellingen niet veel kans te maken, zeker omdat de feiten ontbreken en de verwachtingen ongeverifieerd zijn. Niets is echter zo veranderlijk als het weer en met de vergeten storm van 1703 in het achterhoofd, kunnen we niets anders doen dan afwachten.

Met dank aan JavaanseJongensDriekwart, LSDsmurf & The.One voor de submit.

Ook op het FokForum wordt al langer gepraat over deze mogelijke Superstorm.