Olie springt van record naar record

Icoon EconomieDe olieprijs beleefde deze week een ongekende opmars en doorbrak meerdere records. Vandaag schommelde de prijs van een vat ruwe olie net onder de 90 dollar, nadat het afgelopen nacht die grens al had overschreden.

De stijging wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Door de zwakke dollar - die deze week ook een laagterecord ten opzicht van de euro bereikte - loopt de vraag naar olie op, omdat de grondstof voor sommige landen buiten de Verenigde Staten minder duur wordt. Ook is een lage dollar voor veel beleggers aanleiding om van valuta over te stappen op oliefondsen.

Daarnaast zijn de oplopende spanningen in het noorden van Irak en oosten van Turkije verantwoordelijk voor het stijgen van de olieprijs. Het Turkse parlement gaf woensdag het leger toestemming om militair op te treden tegen Koerdische strijders in Noord-Irak. Als de onrust in het gebied toeneemt, kan de levering van olie uit Irak in gevaar komen. Sommige handelaren denken dat de prijs zelfs naar 100 dollar per vat kan gaan stijgen.

De organisatie van Olie Exporterende Landen, de OPEC, overweegt een extra bijeenkomst in te lassen om een eventuele verdere verhoging van de productie te bespreken. Een eerder afgesproken productieverhoging met een half miljoen vaten per dag gaat per 1 november in.