'Nederlandse oorlogsmisdaden in Afghanistan'

Icoon OorlogVolgens het Afghaanse comitť voor de mensenrechten hebben de Nederlandse troepen afgelopen juni bij de slag om Chora oorlogsmisdaden gepleegd. Burgers zouden zijn opgedragen in hun huizen te blijven waarna deze plat werden gebombardeerd. Volgens Defensie zijn er geen precieze aantallen burgerslachtoffers bekend, maar lokale bevolking heeft het over minimaal 80 doden en meer dan 90 gewonden.

Volgens oorlogsjournalist Arnold Karskens wist defensie al van tevoren welke coŲrdinaten er door de Nederlandse troepen onder vuur zouden worden genomen tijdens de operatie van de gezamelijke ISAF-troepen: De stad Chora. Waarom burgers het advies kregen om in hun huizen te blijven voor hun veiligheid, is onbekend. Karskens maakte voor EenVandaag een aantal reportages in Afghanistan. Hij koos er voor om niet bij de Nederlandse troepen gelegerd te zijn, omdat daar alle media gecontroleerd en gecensureerd (kunnen) worden.

Berichtgeving via de door Defensie gecoŲrdineerde kanalen zag er op die dagen zo uit. Of en wanneer er kamervragen zullen volgen is nog niet bekend.