EU, Gore en Bono genoemd voor Nobelprijs

Icoon AlgemeenDe Amerikaanse ex-vicepresident Al Gore, U2-voorman en activist Bono en de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl krijgen later deze morgen mogelijk een zeer belangrijk telefoontje. Ze zijn volgens Britse, Amerikaanse en Zweedse media belangrijke kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Volgens de Noorse televisie is de kans ook groot dat de Europese Unie als organisatie met de eer gaat strijken. De werkelijke gelukkige wordt vandaag rond 11.00 uur bekend.

In de jaarlijkse speculaties valt een ding op: de nieuwe klimaatgoeroe Gore zal de prijs mogelijk kunnen mislopen omdat er in 2008 verkiezingen zijn in de Verenigde Staten en het Nobelcomité zou geen verkapt stemadvies willen geven. Nieuwszender CNN berichtte gisteren dat sommige Democratische partijgenoten van Gore juist hopen dat een Nobelprijs Gore zal doen besluiten zich alsnog te kandideren voor het presidentschap.

Volgens informatie van Britse gokkantoren zijn er ook belangrijke 'outsiders' in de race, zoals de Chinese mensenrechtenactiviste Rebiya Kadeer, de Indiase voorzitter van het VN-overlegorgaan over klimaatveranderingen Rajendra Pachauri en de Finse oud-politicus en vredesonderhandelaar Martti Ahtisaari.

Vorig jaar won 'microkredietbankier' Mohammed Yunus uit Bangladesh en die stond toen nergens hoog op een lijstje van media of bookmakers. Dit jaar zijn er meer dan 180 personen voorgedragen.

Overigens mag alleen een select gezelschap kandidaten voor deze prijs voordragen: het gaat onder anderen om leden van nationale parlementen, hoofdbestuurders van universiteiten of grote instituten en voormalige winnaars. Het Nobelcomité maakt de namenlijst met alle genomineerden overigens niet bekend, dat mag pas na vijftig jaar. Het aantal genomineerden is vaak wel bekend.