Leterme opnieuw formateur in België

Icoon PolitiekDe Vlaamse christendemocraat Yves Leterme is door koning Albert van België voor de tweede keer benoemd tot formateur. Leterme, de grote winnaar van de federale Belgische verkiezingen in juni, krijgt opnieuw de opdracht een regering te vormen.

Dat heeft het paleis van koning Albert zaterdag bekendgemaakt. Leterme was in de zomer ook al formateur, maar slaagde toen niet in zijn opdracht.

Daarna werd zijn partijgenoot Kamervoorzitter Herman Van Rompuy door de koning benoemd tot 'verkenner'. Van Rompuys werk van de afgelopen maand is de basis voor nieuwe onderhandelingen tussen de christendemocraten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië.

Leterme moest zijn eerdere poging om een regering te vormen een maand geleden staken, omdat de partijen het niet eens werden. Vooral over de staatshervorming in België waren de partijen het niet eens.

Leterme raakte de afgelopen periode beschadigd en verloor veel krediet bij de Walen, onder meer toen hij het Franse volkslied begon te zingen toen een journalist hem naar de eerste woorden van het Belgische volkslied vroeg.

De formatie van een nieuwe Belgische regering duurt al 111 dagen en zat de laatste tijd muurvast. De afgelopen dagen ontstond weer hoop toen de partijen erover spraken de omstreden staatshervormingen deels op de langere termijn te schuiven en ook deels over te laten aan een raad van wijzen.

Leterme mag het nogmaals gaan proberen.

Met dank aan Close_Up voor de submit.