Boete voor Jihadkunstwerk-vernieler

JustitieDe 23-jarige UT-student die vorig jaar in Enschede een 'terroristisch kunstwerk' - bestaande uit Nederlandse vlaggen waarop het woord Jihad was geschreven - naar beneden haalde, hoorde gisteren voor de kantonrechter 150 euro boete tegen zich eisen wegens baldadigheid. De student gaf meteen aan die boete niet te zullen betalen en hoger beroep aan te tekenen bij een negatieve uitspraak. Zijn argument is dat hij discussie wil over de grens van het toelaatbare in de kunst.

De student ergerde zich vorig jaar september mateloos aan de Jihad-vlaggen die deel uitmaakten van het Gogbot Festival. Hij besloot het recht in eigen hand te nemen maar werd meteen overmeesterd door bewakers die hem overdroegen aan de politie. De Jihad-vlaggen waren vervaardigd door AKI-studente Chrissy Meijns.

Het Gogbot Festival begint donderdag weer in Enschede. Wederom zal daar omstreden kunst te zien zijn. Dit keer gaat het om twee autowrakken. De overblijfselen van een aanslag in Irak waarbij dertig mensen omkwamen.

De wrakken zijn naar Nederland gehaald door de Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal, bekend van zijn Wilders-kunstwerk, en zijn collega Jack Segbars. Met het project willen de kunstenaars aandacht vragen voor de manier waarop publieke opinie door de verslaggeving in de media wordt be´nvloed. Afgelopen weekend waren de wrakken al te zien in Rotterdam.Jihad-driekleur

Met dank aan bartbh voor de submit.