Handenschuddenweigerende docente terecht ontslagen

JustitieDe rechtbank heeft vandaag het Utrechtse Vader Rijn College in het gelijk gesteld inzake het ontslag van een islamitische docent die in februari 2006 ontslag kreeg toen ze ineens weigerde om mannelijke collega's de hand te schudden. Opmerkelijk is dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in november vorig jaar nog bepaalde dat de school niet van de moslima mocht eisen dat ze handen geeft. Het Vader Rijn College was het niet eens met de uitspraak van het CGB en stapte naar de rechter.

De rechtbank stelt in haar uitspraak wel uitdrukkelijk dat het vonnis niet inhoudt dat scholen hun docenten nu zomaar kunnen verplichten om handen te geven. In dit specifieke geval meent de rechtbank echter dat de docente niet zomaar zelf had moeten beslissen mannen niet langer de hand te schudden. ''Zij heeft op voorhand pogingen om tot een gezamenlijke oplossing of aanpak te komen gefrustreerd, doordat zij zonder vooroverleg met de schoolleiding via een e-mail aan de medewerkers van de school haar besluit had verstuurd'', aldus het vonnis.

Intussen heeft het ministerie van Onderwijs al wel het advies van de CGB opgevolgd en een gedragscode opgesteld, waarin onder meer wordt ingegaan op docenten die in een nikab (een sluier die alleen de ogen onbedekt laat) willen werken en homoseksualiteit in de klas.

De Utrechtse handeweigerende lerares in kwestie betreft overigens economiedocente Samira Dahri die gisteren nog te zien was in het tv-programma Bimbo's en Boerka's. Ze was te herkennen aan de nikaab die ze droeg en was onder meer in beeld toen haar man, Suhayb Salam, wegliep toen een meisje in minirok ten tonele verscheen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.