Nigeriaanse filmban dreigt na seksfilmpje

Icoon FilmDe regering van de Nigeriaanse deelstaat Kano - één van de twaalf staten in Nigeria waar de sharia geldt - wil dat de landelijke regering een filmverbod van een jaar afkondigt. Gedurende die periode mogen er geen films gedraaid worden en zou de Nigeriaanse filmindustrie ''gezuiverd moeten worden'' van ongewenste elementen.

Aanleiding is een zelfgemaakt seksfilmpje van een actrice dat in de openbaarheid kwam en gretig aftrek vond onder de lokale bevolking. In de acht minuten durende privévideo zijn de actrice en haar vriend te zien in een hartstochtelijk liefdesspel.

De lokale orthodoxe moslimgemeenschap in Kano is woedend over het filmpje. Ze dwongen reeds de landelijke vakbond van filmmakers om zeventien leden - die verder niets van doen hadden met het seksfilmpje - hun licentie te ontnemen omdat zij zich bezig hadden gehouden met ''verderfelijke'' activiteiten als het drinken van alcohol en het hebben van buitenechtelijke seks. Maar lokale moslimleiders vinden dit nog niet ver genoeg gaan en eisen een éénjarig verbod op het maken van alle films.

De betrokken actrice is ondertussen ondergedoken uit angst voor repressailles van orthodoxe moslims.