'Vrouwelijke artsen voor moslima's non-issue'

Icoon BinnenlandsHet hele gedoe rondom moslima's die vrouwelijke artsen eisen is een non-issue. Dat zegt Gerard Visser, hoogleraar verloskunde en gynaecoloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht vandaag in dagblad Trouw. Volgens hem hebben moslima's zelden moeite met mannelijke artsen. Zeker bij tweedegeneratiemoslima's is het geen probleem.

Gisteren verscheen in verschillende kranten het bericht dat moslima's steeds vaker niet door mannen geholpen willen worden. Deze ontwikkeling was voor verschillende Kamerleden reden om vragen te stellen aan de ministers van Volksgezondheid en Justitie.

Visser: "Van de vrouwelijke imam in ons ziekenhuis begrijp ik dat moslims verplicht zijn in ieder geval te vragen of er een vrouwelijke arts beschikbaar is. Als dat niet zo is, is een mannelijke arts ook prima. De gezondheid staat voorop in het geloof."

David Drexhage van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam deelt zijn mening: "Natuurlijk kan het voorkomen. Afhankelijk van de capaciteit proberen wij dan een vrouwelijke arts te regelen. Waarom niet? We hebben er niks aan als een patiënt gestresst is." Dat het geen heet hangijzer is, wordt geïllustreerd door het feit dat het EMC in de afgelopen twee jaar welgeteld één klacht hierover gehad heeft. Drexhage: "Maar die begreep achteraf eigenlijk wel waarom ze niet door een vrouw geholpen kon worden."