Stroomstoring zorgt voor grote chaos

Icoon BuitenlandsIn de Spaanse stad Barcelona is vandaag een grote chaos ontstaan. Voor de tweede achtereenvolgende dag viel de stroom uit bij ongeveer 80 duizend cliënten. Niet alleen particulieren zijn de dupe, ook het verkeer, ziekenhuizen en bedrijven ondervonden veel hinder van de stroomstoring.

Tot ontevredenheid van burgemeester Jordi Hereu was de storing dinsdagochtend niet verholpen en nog een nacht zonder elektriciteit zou hij niet accepteren. Functionarissen en kranten eisten dat de verantwoordelijke bedrijven, Fecsa-Endesa en Red Electrica de Espana, zo snel mogelijk alles in orde maken en de gedupeerden compensatie betalen.

De storing die aanvankelijk 350 duizend klanten trof, begon maandagmorgen toen er problemen waren in een onderstation. Er ontstond een kettingreactie van kortsluiting in zes andere onderstations en in één daarvan brak zelfs brand uit. De brandweer had het druk met het bevrijden van mensen die in de lift vastzaten en de politie moest het verkeer in goede banen leiden.

Volgens Artur Mas van de belangrijkste Catalaanse partij CiU moet de regionale regering de elektriciteitsbedrijven dwingen om voldoende geld te steken in het onderhoud. Mas was niet te spreken over de stroomstoring: "Wat er gebeurd is, is heel ernstig. Het geeft je het gevoel dat het land niet voorbereid is." Als reactie hierop zei de president van Red Electrica de Espana dat de uitgaven voor onderhoud de afgelopen vier jaar verdrievoudigd zijn en dat de grote steden hun elektriciteitsbronnen moeten uitbreiden om problemen te voorkomen.