Naast de drugshond nu ook vogelgriephond op Schiphol

Nederland doet er alles aan om het zo gevreesde vogelgriepvirus uit ons land te houden. Daarom heeft de douane van Schiphol nu twee honden in het leven geroepen die risicovluchten uit landen waar de vogelgriep heerst beter gaan controleren. Tot nu toe hebben de natte neuzen al 1626 kilo bereid vlees van gevogelte onderschept.

Het Ministerie van Financiën heeft dit vandaag bekend gemaakt. De twee honden, Bo en Judy, zijn sinds mei in functie. Naast het bereide vlees, hebben ze ook al 203 kilo rauw vlees en 245 eieren boven water gehaald.

De vogelgriephonden hebben een opleiding van zes maanden achter de rug. In deze tijd hebben ze geleerd vogels, eieren en losse veren op te sporen.

Ze zijn nog maar net geslaagd, en nu moeten ze al weer naar bijles. De douane wil namelijk dat de speurneuzen ook leren om ivoor en reptielen op te sporen. Dit om de smokkel van beschermde dieren en planten tegen te gaan.

De Nederlandse douane is vrij uniek met het aanbieden van de vogelgriephond. Alleen Tsjechië heeft ook zulke honden in dienst.