Verstopte waterputten moeten vaker schoon

Icoon BinnenlandsBij flinke plensbuien blijken verstopte waterputten steeds vaker ondergelopen wegen en wateroverlast te veroorzaken. Dit kan volgens Stichting Rioned worden voorkomen als de gemeentes de putten vaker laten reinigen en de rioleringsbuizen door laten spuiten.

Hugo Gastkemper, Directeur van Stichting Rioned, is ervan overtuigd dat door bijvoorbeeld goed onderhoud van het huidige rioleringsstelsel het nu al mogelijk moet zijn om de overlast te beperken. Slecht onderhoud kan een oorzaak zijn van de verstoppingen. Hij bevestigde vandaag een artikel hierover in De Telegraaf.

Een woordvoerder van Riool Reinigings Service (RRS) bevestigde dat. RRS beweert dat sommige gemeenten in Nederland bezuinigen op het onderhoud van de rioleringsstelsel. "Deze factoren kunnen een oorzaak zijn van de verstopte straatkolken. Maar een derde factor zou ook de capaciteit van het leidingsstelsel kunnen zijn", laat de woordvoerder weten.

Stichting Rioned is momenteel met een nieuw plan van aanpak bezig en ook worden de problemen met de Nederlandse riolen onder de loep genomen, vooral met het oog op de klimaatveranderingen.