Brein: 92,4% Torrents bruikbaar

Icoon InternetUit een door TNO ontwikkelde steekproef van Brein op de torrentsite Demonoid.com blijkt dat 'gemiddeld 93,8 procent van de toegankelijke bestanden als illegaal is aan te merken', aldus Brein.

Brein merkte tevens op dat minstens 92,4 procent van de als illegaal aangemerkte bestanden 'bruikbaar' was en dat geen van de bruikbare auteursrechtelijk beschermde bestanden 'andere content bevatte dan de titel van de content aangaf'. Hiermee zijn bittorrent-bestanden stukken betrouwbaarder dan bestanden van p2p-netwerken als Fasttrack en Edonkey, die vaak een misleidende naam hebben.

Het onderzoek werd overigens uitgevoerd in een poging Demonoid.com offline te halen. In die opzet lijkt men te zijn geslaagd. Sinds dinsdagochtend is de site offline. Oorzaak is wellicht een dagvaarding van Stichting Brein aan het adres van hostingprovider Leaseweb.

Brein heeft Leaseweb gedagvaard om Demonoid offline te halen en de naam- en adresgegevens van de site-eigenaar te verstrekken. Een uitspraak van de rechtbank vorige week stelt dat Brein gerechtigd is deze gegevens op te eisen. Brein denkt dat Demonoid dan ook onbereikbaar is omdat Leaseweb aan de dagvaarding tegemoet wil komen. Op een verder kale homepage meldt Demonoid zelf echter dat 'een systeemprobleem ons dwingt door alles vanuit de backup te herstellen'. Demonoid belooft verder zo snel mogelijk weer online te zijn.

Demonoid is met zijn 170.000 torrent-bestanden ťťn van de vele duizenden populaire bittorrentsites. Gebruikers zullen dus uit moeten wijken naar een van de vele alternatieven.

In Nederland is het downloaden van films, series en muziek overigens volkomen legaal. Het aanbieden en verspreiden is wťl bij wet verboden.


nog een populaire torrentsite