Nederlanders zetten pantserhouwitser in

Icoon OorlogDe Nederlandse militairen hebben gisteren het zwaarste geschut dat zij bij zich hebben ingezet ter ondersteuning van Afghaanse legereenheden die nog steeds met de Taliban vechten in de buurt van het stadje Chora. Er is diverse malen geschoten met de pantserhouwitser.

Dat heeft een woordvoerder van Defensie in Kamp Holland gisteravond in het RTL Nieuws gezegd. Rondom het stadje Chora, ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Kamp Holland bij Tarin Kowt, is het nog steeds onrustig. Op 7 en 10 juni waren daar diverse schietpartijen tussen Nederlandse eenheden en vijandelijke strijders. De onrust bij Chora ontstond eind april toen de Taliban een politiepost innamen, die later werd heroverd door Nederlandse en Afghaanse militairen.

De Nederlanders steunen de Afghanen in dat gebied nog steeds, vertelde de woordvoerder gisteren. Volgens hem is de inzet van de pantserhouwitser een zwaar middel waar slachtoffers bij vallen, maar lopen de Nederlanders daarbij geen gevaar. Zij helpen de Afghaanse regeringstroepen meer op afstand.


Pantserhouwitser