Tijdcapsule blijkt niet geheel waterdicht

OpmerkelijkDe verwachtingen waren hoog gespannen maar wat er uiteindelijk boven kwam was een tikkie teleurstellend. In 1957, toen de Amerikaanse staat Oklahoma 50 jaar werd, gaf the Plymouth car company een auto weg, maar dan op geheel eigen wijze.

De destijds gloednieuwe auto - 1957 Plymouth Belvedere - werd aangeboden aan de staat Oklahoma als een tijdcapsule die in de grond werd begraven. De auto zou pas weer bovenkomen als de staat 100 jaar zou worden, en dat is dit jaar gebeurd.

En hoewel gezegd werd dat de betonnen bunker waarin de auto rustte bestand zou zijn tegen een nucleaire aanval, blijkt dat water wel een weg wist te vinden naar de auto. Kortom, de auto kwam afgelopen week compleet verroest boven de grond.

Er werd weer lucht in de banden gepompt en er werd nog een poging gedaan om de auto te starten maar dat lukte niet meer. ''Man, wat is het een puinhoop'', aldus Boyd Coddington, bekend van het Discovery programma American hotrod, die hoopte met de auto een stukje te kunnen rijden.

Er lagen nog wel spullen in de kofferbak, zoals een reservetank en een paar blikken Schiltz bier. Maar wat doorging als een doorsnee handtas met lippenstift en (vreemd genoeg) kalmeringspillen was getransformeerd in een rottende hoop leer.

Er wordt nog in de auto gezocht naar een microfilm met daarin de namen van mensen die mee deden aan een kansspel. Degene, of nabestaanden van hen, die het beste wist te gokken wat in 2007 het inwonerstal van de stad Tulsa zou zijn, zou de auto winnen.

Een ander tijdscapsule die destijds ook begraven werd, was een stuk beter bestand tegen de tand des tijds. Deze bevatte onder anderen een Amerikaanse vlag, ansicht- en landkaarten.


1957

2007


-
Foto's van de generale repetitie van het omhoog halen van de auto.
Nieuwsbulletin (via Youtube) van de daadwerkelijke begrafenis!
En zo ziet de auto er nu uit.

Met dank aan Nood-kloon voor de vertaling, linkjes en de submit.