Formule 1: Uitslag GP van Canada

Icoon Formule 1Lewis Hamilton heeft in Canada zijn eerste raceoverwinning gescoord. De race werd opgeschrikt door een enorme crash van Robert Kubica. De Pool lijkt echter ongedeerd te zijn gebleven.

Christijan Albers werd al voor de opwarmronde van de grid geduwd en moest de race uit de pitstraat starten. In de eerste bocht verremde Fernando Alonso zich en schoot rechtuit, Lewis Hamilton ging aan de leiding. De Spanjaard viel terug tot de derde plaats, achter Nick Heidfeld. Jenson Button was ondertussen op de grid achter gebleven. Ook Kimi Rńikk÷nen had een slechte start en viel terug naar de zesde plaats. Mark Webber was echter nog verder teruggevallen en spinde ook nog eens in de derde ronde, waardoor hij op plaats veertien terechtkwam.

Scott Speed was de tweede uitvaller van de race. Hij probeerde de vijftiende plaats van Alexander Wurz aan te vallen, maar reed zijn voorwielophanging stuk op diens achterband en -vleugel. Wurz raakte een deel van zijn achtervleugel kwijt, maar leek aan snelheid weinig in te boeten. Hamilton was ondertussen ontketend. Hij reed continu snelste ronden en trok binnen twintig ronden een gat van twintig seconden op Heidfeld. Alonso deed zichzelf geen plezier door tot drie maal toe in de eerste bocht rechtdoor te schieten. Hij verloor hiermee ook de derde plaats aan Felipe Massa.

Heidfeld was de eerste coureur die een pitstop maakte, in ronde twintig. Twee ronden later kwam leider Hamilton binnen, gevolgd door Alonso. Terwijl Alonso de pits uitkwam, vernielde Adrian Sutil zijn Spyker in een van de betonnen muren. De safety car werd ingezet terwijl het wrak werd verwijderd. Tijdens de neutralisatie maakte het halve veld een pitstop, inclusief beide Ferrari's. Rńikk÷nen moest daardoor wachten tot Massa klaar was.

Na de herstart ging het verschrikkelijk mis voor Robert Kubica. Na een botsing met Jarno Trulli vloog de Pool op volle snelheid frontaal een betonnen muur in en sloeg meerdere malen over de kop. Zijn wagen was volledig verwoest en zelfs de overlevingscel was beschadigd. Reddingsploegen waren direct ter plaatse om de coureur uit het wrak te bevrijden. Ondertussen kregen Alonso en Rosberg een stop-and-go-penalty omdat ze de pitstraat waren binnengereden terwijl dat niet mocht.

De wedstrijd werd in de 33e ronde hervat. Rńikk÷nen had grote problemen. Hij verremde zich bij de haarspeldbocht en werd zelfs gepasseerd door Takuma Sato. Rosberg en Trulli spinden tegelijkertijd in de eerste bocht, maar konden weer doorrijden. Ondertussen was Alonso, na zijn straf, druk bezig met een opmars door het veld. Albers miste een chicane en liet zoveel troep op de baan achter, dat een safety car werd ingezet. De Nederlander, die nog even in de top tien had gereden, moest opgeven. Ondertussen werden Giancarlo Fisichella en Felipe Massa uit de race gehaald met een zwarte vlag, omdat ze eerder de pits waren uitgereden terwijl het verkeerslicht op rood stond.

Na de herstart ging het weer fout. Ditmaal reed Liuzzi de muur in en moest de safety car opnieuw de baan op. Tijdens de neutralisatie maakte Trulli een pitstop, maar verloor de controle over het stuur bij het terugkeren op de baan. Hij zette zijn wagen in de bandenstapels en moest uitstappen.

Barrichello reed lange tijd op de derde plaats, maar moest zeven ronden voor de finish nog een pitstop maken. Dat gaf de derde plaats aan Wurz, terwijl in het middenveld Takuma Sato in de punten reed en Ralf Schumacher nog wist in te halen voor de zevende plaats. In de laatste ronde wist hij zelfs nog een extra puntje mee te pakken toen hij Alonso het nakijken gaf op de zesde plaats.

Lewis Hamilton reed naar een onbedreigde overwinning, zijn eerste in slechts zes races. De tweede plaats was voor Nick Heidfeld, Alexander Wurz werd derde.

Kubica blijkt relatief geluk te hebben gehad: hij brak een been.

Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport!