'SP en Wilders xenofoob'

Zowel de Socialistische Partij van Jan Marijnissen als de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders zijn xenofoob (vreemdelingenhaters danwel angsthazen voor vreemdelingen). Dat stelt althans de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes. De VNO-NCW-voorzitter sprak gisteren op een debat in Leeuwarden.

Volgens hem moet Nederland niet xenofoob maar juist xenofiel zijn en profiteren van open grenzen. Hij doelde daarbij niet alleen op immigranten, maar ook op buitenlandse beleggers. Hij pleit daarom voor een ''tolerantere opstelling tegenover buitenlanders die een bijdrage kunnen leveren aan de economie.'' Als voorbeeld van een buitenlandse belegger noemde de VNO-NCW-voorzitter het Indiase staalconcern Tata, eigenaar van Corus. ''Het staalconcern koos niet voor niets Amsterdam als Europees hoofdkantoor. De opmerkingen van Wilders zijn gelukkig nog niet tot India doorgedrongen.''

Wientjes hekelde de taak van Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die moet oordelen over verblijfsvergunningen. ''Die dienst is opgericht om mensen buiten het land te houden en van zo'n dienst kun je niet verwachten dat ze de rode loper uitrolt.'' Volgens hem worden buitenlanders behandeld als criminelen.

Nederland is volgens Wientjes groot geworden door immigratie. ''Een open houding heeft ons gebracht waar we nu zijn.'' Begin dit jaar hekelde Wientjes overigens ook al de xenofobische trekken die Nederland zou krijgen. In februari nam hij Wilders op de korrel wegens diens 'schadelijke uitspraken' over de Koran en de dubbele nationaliteit van bewindslieden.