AIVD relativeert dreiging Blood&Honour

Icoon BinnenlandsHet aantal aanhangers van de extreem rechtse organisatie Blood&Honour neemt toe. Maar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) relativeert de dreiging die van deze neonazistische organisatie uitgaat. Een deel van de Tweede Kamer (CDA, SP, PVV, CU en D66) pleitte er recent voor Blood&Honour te verbieden.

Blood&Honour-Nederland houdt zich volgens de AIVD vooral bezig met rechts-extremistische muziek, maar zegt zich ook fysiek te willen voorbereiden op de door hen verwachte rassenstrijd. De groep houdt daarom regelmatig 'survivaltrainingen', zei het hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, vandaag bij de presentatie van het jaarverslag over 2006.

''Maar we moeten het niet groter maken dan het is'', benadrukte hij. Van Hulst sprak over een relatieve dreiging voor de nationale veiligheid. Volgens hem is sprake van een beweging van enkele tientallen mensen, die vaak tussen tussen de twintig en dertig jaar zijn.

Blood & Honour is het grootste netwerk van neo-nazi's ter wereld. Er zijn afdelingen in de Verenigde Staten en in bijna alle Europese landen. De organisatie is verboden in Duitsland en Spanje. In België is een verbod in de maak nadat vorig jaar september een aantal leden werden gearresteerd die mogelijk aanslagen wilden plegen op de basisstructuren van het land om het zo te ontwrichten met als uiteindelijke doel een staatsgreep.B&H-spandoek op NVU-demo in Nederland (Foto Kafka)