Nog twee leden 'Blood and Honour' vast

PolitieDe politie houdt nog twee mannen in arrest van de extreemrechtse groepering Blood and Honour Nederland. Ze maakten deel uit van de groep van 25 die afgelopen zaterdag in Uitgeest met knuppels, boksbeugels en ploertendoders insloegen op zo'n honderd actievoerders van de Antifascistische Aktie (AFA). Alle leden van Blood and Honour werden toen opgepakt. Gisteren werden 23 van hen vrijgelaten.

De twee mannen die in de cel blijven, zijn een 31-jarige inwoner van Zwanenburg en een 42-jarige man uit Schagen (ex-commando Ton. S.). De laatste zou op de achtergrond commando's hebben uitgedeeld. Ze worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De leden van AFA waren naar Uitgeest gekomen om te demonstreren tegen een bijeenkomst van enige tientallen leden van de extreem-rechtse Nationalistische Volksbeweging (NVB). Ze werden echter opgewacht door leden van Blood and Honour die als 'beveiligers' optraden. Bij de politie hadden zich gisteren overigens nog geen getuigen gemeld van de vechtpartij. Het is ook de vraag of veel individuele actievoerders van AFA aangifte willen doen, omdat hun naam dan ook bekend wordt bij extreemrechts. Een 27-jarige man heeft wel aangifte gedaan van mishandeling. Hij werd zo hard tegen zijn hoofd geschopt en geslagen, dat hij vermoedelijk een hersenschudding heeft opgelopen.

In een eerdere verklaring stelde AFA Nederland dat het verontwaardigd is dat organisaties als de NVB ''ongestoord kunnen werken aan de op- en uitbouw van hun organisatie.'' De NVB is volgens AFA een opvolger van de verboden CP'86. ''Daarnaast grijpt de NVB in presentatie en ideologie terug op de symboliek en gedachtegoed van de met de nazi's heulende NSB.'' Waarnemend burgemeester van Uitgeest Annelies Koningsveld liet na de knokpartij weten dat ze geen wettelijke mogelijkheden had en heeft om bijeenkomsten van de NVB te verbieden, omdat het geen verboden organisatie is.