Verhagen wil Palestijnse premier weren

Icoon BinnenlandsCDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken wil bekijken of hij de komst van de Palestijnse premier en Hamas-voorman Ismail Haniyeh naar Nederland kan blokkeren. Verhagen zegt geen voorstander te zijn van de komst van Haniyeh. Verhagen wil de Palestijnse premier weren, omdat hij lid is van Hamas. Deze beweging staat op de Europese lijst van terroristische organisaties.

De Telegraaf schrijft vandaag dat Haniyeh mogelijk volgende maand naar Nederland komt. Hij is de hoofdgast op de vijfde Palestijns-Europese Conferentie die op 5 mei in de Doelen in Rotterdam wordt gehouden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS). De conferentie wil aandacht vragen voor het lot van de Palestijnse vluchtelingen.

De organisatoren van de conferentie hebben volgens inlichtingenbronnen nauwe banden met Hamas. EÚn van hen heeft een terroristisch verleden en wordt nog steeds door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. Het gaat om de Vlaardingse Palestijn Ibrahim Al-Baz (56).

Al-Baz was in het verleden actief als explosievensmokkelaar voor de Palestijnse terreurorganisatie Al Fatah. De Nederlandse regering wilde hem in 1991 het land uitzetten wegens voortzetting van zijn 'heimelijke activiteiten' voor Al Fatah. Die beslissing werd na felle protesten van Fatah-sympathisanten teruggedraaid.

Het Centrum Informatie en Documentatie IsraŰl (CIDI) heeft geschokt gereageerd op de bijeenkomst: ''Dit is te gek voor woorden. Onlangs riep een Hamas-woordvoerder nog op tot het vermoorden van alle Joden. Het is een schande als Haniyeh nota bene op 5 mei naar ons land komt'', zo zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel. VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen vindt dat Haniyeh ''absoluut geen visum mag krijgen''.

De Palestijnen willen juist dat Nederlanders op 5 mei ook denken aan Palestijnen die onder IsraŰlische bezetting leven.Ismail Haniyeh