'Alsof mijn hoofd in een bankschroef zat'

Icoon Voetbal"Alsof alles in één klap werd doodgeslagen. Aan de reactie van omstanders kon ik merken dat er iets verschrikkelijks moest zijn gebeurd." De 33-jarige Jeffrey van der Gaag blikt niet graag terug op de dag waarop zijn leven een desastreuze wending kreeg. Door een doodschop die hij tijdens een potje voetbal kreeg, brak zijn schedel op vijf plaatsen, evenals zijn beide oogkassen.

Hij kreeg de schop tijdens het duel Zinkwegse Boys - VV Bolnes, in december 2006. De vermoedelijke dader is de 27-jarige Ridderkerker Dennis B., die gisteren voor de Dordtse rechtbank moest verschijnen. Hij hoorde drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Tijdens de zitting bekende B. de Oud-Beijerlander een trap in het gezicht te hebben gegeven. "Alsof ik een penalty nam," beschreef hij het voorval. Maar later kwam hij daarop terug. "Er zijn veel manieren om een penalty te nemen. Je kunt ook een stiftballetje geven." Meerdere ooggetuigen, waaronder de broer van de verdachte, zagen echter dat B. een flinke aanloop nam, zich concentreerde op het hoofd van het slachtoffer en daarna hard uithaalde.

"Alles begon op te zwellen, ik kon steeds minder zien. Het voelde alsof mijn hoofd in een bankschroef zat," aldus Van der Gaag, die gisteren als slachtoffer zijn verhaal mocht doen. "Mijn leven is in één klap tot stilstand gekomen. Alles is anders. Ik vind het zielig dat iemand uit onmacht geweld gebruikt. Als zíjn familie al vertelt dat hij een lopende tijdbom is, zegt dat genoeg. Hij is een gevaar voor de samenleving."

Dennis B. leek niet echt onder de indruk van die woorden. "Hij vertelt nu alleen maar de negatieve dingen, terwijl ik heb gehoord dat hij ook weer wil trainen enzo."

Na afloop van de zitting reageerde het slachtoffer opgelucht op de eis van justitie. "Het is voorbij. En de feiten liegen er niet om. Natuurlijk ben ik kwaad, maar ik heb vooral medelijden met hem. Heb liever dat hij zwaar wordt behandeld en iets leert, dan dat hij de cel ingaat en niets opsteekt van wat hij heeft gedaan."