EU wil voetbalgeweld aanpakken

Icoon SportDe bewindslieden van de EU die Sport in hun portefeuille voeren willen het geweld en vandalisme rond sportwedstrijden beteugelen. Tijdens een bijeenkomst in het Duitse Stuttgart zijn de politici dinsdag bijeengekomen om te praten over de aanpak van het probleem, dat vooral de voetbalsport parten speelt. Daarbij zijn de nodige maatregelen voorgesteld.

Tijdens de bijeenkomst is onder meer gepleit voor verscherpte veiligheidseisen waaraan alle stadions in de Europese Unie moeten voldoen. Het personeel in de stadions moet worden opgeleid volgens Europese normen. Een website moet politie en justitie in de EU in staat stellen informatie rond geweld tijdens sportwedstrijden uit te wisselen. De politie zou voorzien moeten worden van een handboek waarin geschreven staat hoe de sterke arm moet handelen tijdens sportevenementen.

De bijeenkomst werd gehouden naar aanleiding van een roep om hulp van Michel Platini, de voorzitter van de overkoepelende Europese voetbalbond UEFA. Hij deed zijn oproep naar aanleiding van rellen rond voetbalwedstrijden die zich de afgelopen maanden vooral in Spanje, Servië, Duitsland en Frankrijk afspeelden. Zo was de stad Sedan in het laatstgenoemde land vorige week nog het toneel van rellen, veroorzaakt door "aanhangers" van FC Utrecht.

Eerder pleitte Platini al voor een speciale Europese politiemacht die het geweld rond voetbalwedstrijden moet aanpakken. Dit korps zou ook moeten afrekenen met de corruptie en omkopingen binnen de voetbalwereld.
Zie voor meer sportnieuws ook FOK!Sport