Duitsland gaat gewelddadige games verbieden
De mate van verheerlijking van geweld is niet relevant voor het verbod. Het enige waar naar gekeken wordt is of de game geweld bevat en in welke mate dit het geval is. De games mogen in geen enkele winkel worden verkocht en er mag geen reclame voor worden gemaakt. Als een winkel toch dergelijke games verkoopt kan deze een boete verwachten van hoogstens 50.000 euro. De wetgeving in Duitsland is al strenger dan in de meeste andere landen. Zo wordt bloed in veel actiespellen vaak weergegeven in het groen. Dat zou computergames als Counter-Strike minder realistisch maken.
In de tweede helft van 2006 laaide de discussie over gewelddadige games op in Duitsland. Een oud-leerling van een school in Emsdetten had leerlingen gegijzeld en daarna zichzelf van het leven beroofd. Hij zou Counter-Strike als voorbeeld genomen hebben. Eerder verwierp de regering het idee om games te verbieden, maar na dit incident kwam het plan terug op de tekentafel. Wel was de regering toen al kritisch. "Schietspelen als Counter-Strike of Doom 3 zijn medeoorzaak voor geweldsdaden die het menselijk voorstellingsvermogen te boven gaan. Juist bij labiele jeugdige mannen laat het intensieve gebruik van gewelddadige games zijn sporen na", zei de minister van Gezindszaken Christa Stewens destijds erover.
In Nederland is er nog geen sprake van een verbod. In de verkiezingscampagne is er weinig over gesproken, maar mogelijk komen er wel strengere regelgeving op dit gebied. In Nederland komt er net als in Duitsland een christelijk-rood kabinet, dat een meer conservatieve houding aanneemt ten aanzien van opvoeding. Zo komt er net als in Duitsland een minister van Jeugd en Gezin, namelijk ChristenUnie-leider André Rouvoet, die over dergelijke zaken moet gaan beslissen.
Meer gamenieuws op FOK!games