Schaatsen: Sven Kramer wereldkampioen allround

Icoon SchaatsenSven Kramer is de nieuwe wereldkampioen allround, en dus de opvolger van Shani Davis, bij de mannen. In het Thialf in Heerenveen reed hij op de 10.000 meter, de laatste afstand, met een onwaarschijnlijke tijd van 12.49,88 een nieuw wereldrecord. Het werd een dubbel Nederlands feestje want Verheijen pakte de derde plaats in het eindklassement. Enrico Fabris, de rivaal van de Friese schaatser, werd tweede.

Verheijen voltooide de langste afstand in een tijd van 12:55,30 en werd tweede. In het algemeen klassement wist hij hierdoor nog een aantal opponenten in te halen. Hierdoor reed de schaatser uit Leusden zich alsnog op het podium door de derde plaats voor zich op te eisen. Erben Wennemars reed een goed toernooi en werd uiteindelijk vijfde. De laatste Nederlander, Wouter Olde Heuvel, werd zevende.

"Om het zo af te sluiten, met een wereldrecord, is echt mooi", aldus Kramer. De Fries is de zestiende Nederlander die het voor elkaar krijgt om wereldkampioen allround te worden. Door een geweldige tien kilometer te rijden wist hij ook zijn optreden op de 1500 meter, wat enigszins tegenviel, te compenseren. "Ik had nog wat goed te maken, hŤ. Ik denk dat dat wel gelukt is."

In eerste instantie had Kramer nog niet in de gaten dat hij op het schema van het wereldrecord aan het rijden was. Zijn coach, Gerard Kemkers, deed verwoede pogingen om hem dit duidelijk te maken, maar de woorden van de trainer kwamen niet aan. Ook een papiertje met het woord 'wereldrecord' deed Kramer niet inzien dat hij dichtbij een nieuw record was.

"Ik kon het niet lezen. Daarom schudde ik ook met mijn hoofd; ik weet niet wat je bedoelt. Ja, op een gegeven moment begreep ik het. Dan moet je het ook maar doen, hŤ.", aldus een lachende Kramer. De laatste jaren waren de Amerikaanse schaatsers superieur op het WK allround. In 2004 wist Chad Hedrick deze titel op zijn naam te schrijven. De twee jaren die hierop volgde gingen naar zijn landgenoot Shani Davis. Gianni Romme was de laatste Nederlander die zich wereldkampioen allround mocht noemen. De Brabander deed dit in 2003.

Voor meer schaatsnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!