Bouw Westermoskee lijkt van de baan

BinnenlandsDe kans dat de prestigieuze Westermoskee in Amsterdam-West ooit afgebouwd gaat worden, lijkt minimaal. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag. Oud-minister Piet Hein Donner sloeg een jaar geleden nog de eerste paal, maar de bouw kwam al snel stil te liggen nadat twijfels waren gerezen over de naleving van een convenant dat afgelopen zomer met de afdeling Noord Nederland van Milli Görüs, woningbouwvereniging Het Oosten en stadsdeel De Baarsjes werd gesloten.

In dat convenant staat onder meer dat het moskeebestuur alle banden met het hoofdkantoor van de Turks-religieuze organisatie Milli Görüs in Duitsland moet verbreken. De Duitse moederorganisatie staat bekend als radicaal. Moskeebestuurder Fatih Dag zegt in Trouw echter dat er wat hem betreft geen convenant is en het er ook nooit komt.

Dag: ''Het is alsof je de banden met je eigen familie moet doorsnijden.'' Hij is dit weekeinde op bezoek geweest in Duitsland om te praten met de hoogste baas.

De corporatie, die naleving van het convenant eist, heeft de bouw stopgezet. Deze belangrijkste geldschieter wil ook dat Dag vertrekt. Een woordvoerder van stadsdeel De Baarsjes hoopt evenwel dat de bouw toch nog door kan gaan.



De Westermoskee, met een minaret van 42 meter hoog, had het boegbeeld moeten worden van een liberale islam. De Nederlandse tak van Milli Görüs , met zo'n 20.000 leden, stelt zich de laatste jaren open en tolerant op. De Nederlandse tak van werd vorig jaar echter overgenomen door Duits-Turkse geloofsgenoten.

Milli Görüs Europa, dat geleid wordt vanuit Keulen, geldt als uiterst conservatief en wordt door de Duitse inlichtingendiensten geschaduwd, terwijl Milli Görüs Nederland in het openbaar meerdere malen juist afstand nam van de radicale islam.

Met dank aan Eekje voor de submit.