Gevangenisstraf voor oud VVD-Kamerlid

Oud VVD-Kamerlid Patricia Rémak moet negen maanden de cel in wegens uitkeringsfraude. Ze kreeg als oud-Tweede Kamerlid wachtgeld maar 'vergat' nieuwe inkomsten op te geven. Hierdoor ontving ze ten onrechte 103.000 euro. Rémak, moeder van drie dochters, zit al een tijdje niet meer bij de VVD.

In 1998 maakte ze op opvallende wijze entree in de Kamer, door in traditionele Surinaamse kleding te verschijnen. In 2002 eindigde haar Kamerlidmaatschap; ze kwam niet geheel uit de verf. Kort daarna werd ze voor de VVD gekozen als lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. In 2003 keerde ze de VVD echter de rug toe en bleef op onafhankelijke titel zitten.

Deze week vertelde de 41-jarige Rémak ineens dat ze, twee maanden voordat de Provinciale Staten worden ontbonden vanwege de nieuwe verkiezingen, alsnog opstapt als Statenlid. Dat zou komen omdat ze ''overwerkt'' is. Nu blijkt dat de rechtbank haar al op 4 januari heeft veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De rechter rekende het haar zwaar aan dat ze met de fraude het vetrouwen van de samenleving in de integriteit van politieke ambtsdragers, ernstig heeft geschaad. ''Ze heeft haar voorbeeldfunctie op grove wijze miskend.''

Overigens was Rémak ook in Provinciale Staten niet onomstreden. Ze weigert namelijk al lange tijd een deugdelijke boekhouding bij te houden. De Provincie heeft al laten weten dat als ze daar niet alsnog mee komt, er minstens 20.000 euro gaat worden teruggevorderd.

De opengenvallen zetel in de PS valt nu weer ten deel aan de VVD en zal, tot aan de provinciale verkiezingen van 7 maart, worden ingenomen door oud-burgemeester van Zaanstad Henry Meijdam.