Jonge hackers schrikken van claim

Icoon InternetDe vijf jeugdige hackers die in 2004 belangrijke websites van de overheid middels een DDoS-attack platlegden, zijn hevig geschrokken van de schadeclaim die de overheid gisteren bij hen neer heeft gelegd.

De groep tieners, waaronder de Bredase hoofddader Erik de V., openden op 4 oktober 2004 de aanval op onder meer overheid.nl, regering.nl, en kabinet.nl. Naar eigen zeggen misbruikten ze 180.000 slecht beveiligde computers om een grote hoeveelheid aanvragen naar de sites te sturen, die daardoor crashten.

De stichting ICTU, die de websites voor de overheid beheert, zegt zo'n 500.000 euro van het vijftal te willen voor de geleden schade. ''We eisen dat geld van de hele groep gezamenlijk'', aldus Reinout Rinzema, advocaat van ICTU.

Er loopt nog een cassatieverzoek van het veroordeelde vijftal bij de Hoge Raad, maar daar wil ICTU niet op wachten. ''Er is geen discussie meer over de feiten. Het is duidelijk wat er gebeurd is.'

Verbijsterd
De jonge hackers wisten dat de overheid bezig was met een schadeclaim, maar de dagvaarding en de omvang daarvan viel hen rauw op het dak. ''We kregen donderdag plotseling een heel pak papier binnen. En vijf ton is wel heel veel geld'', zo zegt een 20-jarige betrokken Bredanaar vandaag in het Brabants Dagblad. Ook de moeder van één van de andere hackers reageert verbijsterd: ''Hoe ze dat geld willen krijgen van een stel scholieren is me een raadsel''.

Niet alleen de overheid wil geld zien van het vijftal. Verschillende andere partijen lieten indertijd ook weten enige honderdduizenden euro's van de veroordeelden te eisen. Ze zouden ook de site van De Telegraaf hebben aangevallen, waardoor een on-line reisbureau geen boekingen meer kon verwerken en dagblad De Telegraaf een editie niet kon uitbrengen in Turkije. Ook website GeenStijl werd door de groep dagenlang platgegooid, omdat die de identiteit van de hackers had geopenbaard. Hoe het met die schadeclaims staat, is onbekend.