Turkije bereid omstreden wet aan te passen

Icoon Europa Turkije is bereid om een omstreden wetsartikel aan te passen over het beledigen van de Turkse identiteit. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft dat zondag gezegd.

De Europese Unie heeft al lange tijd kritiek op de wet. De wet moet aangepast worden voordat Turkije lid kan worden van de EU. EU-politici vinden de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Steeds meer EU-rapporten geven aan dat Turkije te weinig doet om wetten als deze te hervormen. Onder druk van deze rapporten en dreigende taal van de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, gaat Erdogan nu alsnog overstag. Het wetsartikel werd de laatste jaren vaak gebruikt om schrijvers en journalisten te vervolgen. Zo werd Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk in eerste instantie vervolgd voor het beledigen van de Turkse identiteit.

Joost Lagendijk, co-voorzitter van de Turkije-commissie in het Europees Parlement, is blij met het "goede nieuws". Maar hoe goed het nieuws is, weet hij nog niet. "De vraag is nu hoe ze het artikel gaan veranderen. Het liefste zie ik dat ze het geheel schrappen", aldus Lagendijk van GroenLinks.