Tommy Soeharto vrijgelaten

Icoon MisdaadTommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, is maandag vrijgelaten. Hij heeft slechts een derde deel van zijn veroordeling wegens het geven van de opdracht tot de moord op een rechter uitgezeten.

Hutomo 'Tommy' Mandala Putra, eens een flamboyante playboy-miljonair, kreeg in 2002 nog vijftien jaar cel opgelegd. Het hooggerechtshof bracht die straf eerder al om raadselachtige redenen terug tot tien jaar. Vervolgens kreeg hij bij meerdere gelegenheden, zoals vorig jaar bij de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Indonesië, strafvermindering.

Terwijl Tommy in een luxe privé-wagen van de extra beveiligde Cipinang-gevangenis wilde wegrijden, werd hij tegengehouden door enkele tientallen woedende Indonesische journalisten die hem al uren hadden opgewacht en een verklaring eisten.

Processen achtervolgden de jongste zoon van de ex-dictator sinds de val van zijn vader in 1998. Het Hooggerechtshof veroordeelde hem in 2000 wegens corruptie, maar de zakenman wist uit handen van de politie te blijven. Een jaar later werd Soeharto alsnog opgepakt en nu ook aangeklaagd vanwege de moord op de opperrechter die hem had gevonnist.

Twee mannen op een motor schoten deze Syafiuddin Kartasasmita in juli 2001 op klaarlichte dag in zijn auto dood. Het moordwapen bleek van Tommy te zijn.

De vervroegde vrijlating zal door critici in Indonesië worden uitgelegd als bewijs dat de clan rond Soeharto, ook acht jaar na diens val, nog steeds door hogerhand wordt beschermd. Tommy gaf tijdens het proces zelf toe dat een gepensioneerde militair hem een jaar lang uit de handen van de politie had weten te houden.
Submitter:  Bron: ANP