Wesam al D. wordt uitgeleverd aan de VS
De Nederlander van Irakese komaf werd vorig jaar door een onderzoeksjury in Washington in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. Al D. is de eerste Nederlander die in de VS voor terroristische activiteiten in Irak is aangeklaagd.
Uit beelden die de actualiteitenrubriek Netwerk in augustus 2005 uitzond, blijkt dat de uit Amersfoort afkomstige terreurverdachte zelf aankondigt een aanslag te zullen plegen op Amerikaanse soldaten in Irak. Op een videoband, die in zijn woning is aangetroffen, staat Al D. samen met anderen (allen gemaskerd) in het Arabisch te praten. De Amersfoorter verklaart op de tape dat ze Amerikanen te grazen willen nemen en dat ze bommen hebben die ze op afstand kunnen bedienen. Ook is te zien dat hij met z'n handen aan een ingegraven explosief zit. De opnamen - van de zogeheten Strijders van Fallujah - dateren van oktober 2003 en zijn in Irak gemaakt. Al D. zegt nu dat hij daar gedwongen werd tot de acties, anders zou hij worden onthoofd.
In 2003 dolde Wesam al D. op Yorin nog met tv-presentator Carlo Boszhard, in het programma Cash & Carlo. In niets leek de nu 33-jarige verdachte in beelden uit die uitzending op een bloeddorstige terrorist. De in sexy en strakke kleding gehulde Wesam - die door Boszhard op de hak werd genomen vanwege zijn enorme accent - won een reis voor twee personen naar Mexico en danste uitzinnig in de televisiestudio.
Kort geding
Advocaat Koppe zegt in een eerste reactie het besluit van de minister wel verwacht te hebben. Hij gaat een kort geding aanspannen om de uitlevering van zijn cliënt alsnog te voorkomen. Al D. vreest nog steeds dat hij in de VS geen eerlijk proces krijgt. Verder is hij bang tijdens zijn detentie in Amerika te worden gemarteld.
Volgens minister Hirsch Ballin zijn er voldoende waarborgen dat de Amersfoorter niet zal worden berecht voor een militaire- , maar voor een federale rechtbank. Daardoor zijn alle rechten voor en bescherming van de verdachte gewaarborgd. De Hoge Raad bepaalde al eerder dat Al D. mag worden uitgeleverd.