Noord-Korea meldt succesvolle kernproef

Icoon Noord-Korea Noord-Korea heeft maandag voor het eerst een succesvolle kernproef uitgevoerd. Dit heeft het staatspersbureau KCNA gemeld. Bij de ondergrondse kernproef is volgens het bericht geen radioactiviteit vrijgekomen.

"De nucleaire test is uitgevoerd met 100 procent van onze wijsheid en technologie'', aldus het staatspersbureau van Noord-Korea. "De kernproef is een historische gebeurtenis die ons leger en ons volk geluk heeft gebracht. De kernproef zal ertoe bijdragen om vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de omliggende regio te handhaven.''

Alle Zuid-Koreaanse legereenheden zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. China, een van de belangrijkste bondgenoten van Noord-Korea, heeft de kernproef "onbeschaamd" genoemd.

Volgens het Blauwe Huis, het presidentiŽle paleis in Seoul, is in Zuid-Korea een aardschok met een kracht van 3,6 ŗ 3,7 op de schaal van Richter gevoeld omstreeks 03.35 uur (Nederlandse tijd). De ontploffing lijkt zich te hebben voorgedaan in de Noord-Koreaanse provincie Hamkyong. Enkele belangrijke ministers zijn voor spoedoverleg naar het Blauwe Huis gekomen.

Volgens een Amerikaanse bron heeft Noord-Korea China twintig minuten voor de kernproef op de hoogte gesteld. Peking op zijn beurt heeft de VS, Japan en Zuid-Korea gewaarschuwd.