CDA passeert PvdA bij De Hond

Icoon EnquÍteNa drieŽnhalf jaar is het CDA voor het eerst weer groter dan de PvdA. Volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat het CDA met 44 zetels ťťn zetel voor op de PvdA. Vorige week was het verschil nog ťťn zetel in het voordeel van de PvdA.

Sinds maart verloor de PvdA steeds meer terrein aan de christendemocraten. De sociaaldemocraten stonden toen nog op 50 zetels en het CDA telde er 33. De VVD telt inmiddels 27 zetels, 2 minder dan een week geleden.

SP
De opmars van de SP lijkt tot stilstand gekomen. De socialisten staan op 17 zetels, tegen vorige week 18. De ChristenUnie levert eveneens ťťn zetel in en komt uit op 5.

Bij de drie grote partijen is het verschil met de uitslag van de Kamerverkiezingen in januari 2003 maximaal ťťn zetel. Bij de overige partijen is te zien dat LPF en D66 samen 13 zetels kwijt zijn geraakt en de SP 8 zetels erbij heeft. De ChristenUnie wint 2 zetels en de Partij voor de Vrijheid van Wilders komt op 3.

Charismatisch
Onder de huidige kiezers van de SP geeft ongeveer 20 procent aan bij een nek-aan-nekrace tussen PvdA en CDA op 22 november vrij zeker PvdA te gaan stemmen. Ongeveer een kwart van de VVD-kiezers stemt CDA in dat geval.

Als kiezers oordelen over kenmerken van Bos of Balkenende, geldt voor de premier dat ze hem vaderlandslievend, intelligent, slim, trots en stabiel noemen. De begrippen aantrekkelijk, sportief of charmant blijken nauwelijks op hem van toepassing. Bos wordt vooral beoordeeld als zelfverzekerd, gewiekst, ijdel, slim en charismatisch. Kiezers vinden hem niet verlegen, authentiek of grappig.