PvdD: verbod sportvissen, bio-industrie en dierproeven

Gisteren heeft de Partij voor de Dieren (PvdD) haar verkiezingsprogramma gepresenteerd. Volgens lijsttrekker Marianne Thieme moet het mogelijk zijn om 5% van de stemmen te halen. Bij de Kamerverkiezingen in 2003 haalde de partij 0,6%, net tekort voor een zetel, en vorig jaar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement 3,2%. Wanneer 5% gehaald zou worden, zou dat zo'n acht zetels inhouden. Maar Thieme mikt op drie tot vijf zetels.

De programmapunten van de PvdD, die vooral over dierenleed gaan en hoe dat te bestrijden, zijn onder meer: een verbod op sportvissen, geen circussen met wilde dieren en de speerpunten het aanpakken van de intensieve veehouderij (direct afschaffen van de bio-industrie) en een verbod op dierproeven. Ook op actuele thema's, zoals AOW (afblijven!) en kinderopvang (gratis!) spreekt de PvdD zich uit. Maar de ambities reiken verder. ''We staan voor een wezenlijk nieuwe politiek'' En: ''Het is wij tegen de rest'', aldus Thieme.

De kandidatenlijst van de PvdD telt veel BN'ers als lijstduwer: van Martin Gaus tot Kees van Kooten, van Paul Cliteur tot Mohammed Benzakour en van Georgina Verbaan tot Maarten 't Hart. Onder die stemmentrekkers ook tekstschrijfster Belinda Meuldijk. Zij heeft echter al aangegeven absoluut niet in de Kamer te willen en alleen stemmentrekster te zijn.