Amsterdam blijft 'allochtoon' gebruiken

Het begrip allochtoon blijft in Amsterdam voorlopig gewoon bestaan. De hoofdstedelijke afdeling van de PvdA trok vandaag op het laatste moment het voorstel in om het woord binnen de gemeente taboe te verklaren. Dat gebeurde niet omdat de PvdA ineens op andere gedachten was gekomen, maar omdat er evenveel raadsleden zich voor als tegen de motie zouden uitspreken. Hierdoor zou er geen meerderheid worden gehaald. Alleen D66 bleek voor het PvdA-voorstel te zijn, de andere partijen (VVD, GroenLinks, SP en CDA ) waren tegen.

PvdA-fractieleider Manon van der Garde zeg het ''al heel belangrijk'' te vinden dat deze discussie nu is gevoerd. ''We zullen dit in de toekomst ook blijven doen.'' Eerder zei ze al: ''Het begrip allochtoon leidt tot discriminatie en misverstanden. Vaak gaat het om derdegeneratieimmigranten die nog steeds allochtoon genoemd worden. Hun ouders zijn hier geboren, zij zijn gewoon Amsterdammers zoals ik.''

De Amsterdamse sociaal-democraten vonden het woord allochtoon achterhaald en wilden een specifiekere aanduiding van bepaalde groepen personen, zoals bijvoorbeeld Irakese Amsterdammers. En allochtone reljongeren zouden gewoon Amsterdamse rotjongens moeten worden genoemd. Het 'taboe-voorstel' behelsde dat de benaming 'allochtoon' niet langer mocht worden gebruikt in zowel de mondelinge als schriftelijke communicatie binnen de gemeente. De tegenstanders vonden dit echter te ver gaan.