Verdonk moet inburgeringsplan aanpassen

Icoon PolitiekDe Raad van State heeft minister Verdonk in een schriftelijk advies laten weten dat immigranten met de Nederlandse nationaliteit niet mogen worden verplicht tot het volgen van een inburgeringscursus. Minister Verdonk zegt het advies heel serieus te nemen.

Minister Verdonk wilde dat niet alleen in Nederland wonende buitenlanders verplicht moeten inburgeren, maar ook mensen die al wel een Nederlands paspoort hebben, maar uit het buitenland afkomstig zijn. Dat laatste is volgens de Raad van State juridisch niet haalbaar.

Het geplande aantal mensen dat de cursus zou gaan volgen ligt op zo'n 500 duizend mensen, maar wanneer minister Verdonk het advies opvolgt, wordt dat aantal gehalveerd. Minister Verdonk liet vrijdag weten dat ze graag de ook de oudkomers wilde laten inburgeren, maar: "Het advies is duidelijk. Toch kunnen we op 1 januari beginnen met de inburgeringscursus van de 250 duizend immigranten die nog geen Nederlander zijn." Minister Verdonk onderzoekt of er nog andere mogelijkheden zijn om de zogenoemde 'oudkomers' toch bij een dergelijke cursus te kunnen betrekken.