'Terroristen hadden contacten in Pakistan'

Icoon TerrorismeOnder de 21 terreurverdachten die in Groot-BrittanniŽ opgepakt zijn in de nacht van woensdag op donderdag, zouden de belangrijkste pionnen van het vermeerde vliegcomplot zitten. Deze belangrijkste spelers in het terreurplan zouden contacten hebben in Pakistan. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken John Reid donderdag gezegd. De meeste verdachten zijn in de Britse hoofdstad Londen opgepakt. Ook in Birmingham en High Wycombe zijn verdachten gearresteerd.

Scotland Yard heeft donderdagmiddag laten weten dat de terreurverdachten explosies wilden veroorzaken op transatlantische vluchten naar de Verenigde Staten. Veiligheidsbronnen hebben tegen de BBC gezegd dat de terroristen in drie fases wilden toeslaan. In elke fase zouden drie vliegtuigen opgeblazen worden. De vliegtuigmaatschappijen hadden als bestemming de Amerikaanse steden New York, Washington, Los Angeles, Boston en Chicago. Het zou gaan om de maatschappijen United Airlines, American Airlines en Continental. Dat meldden donderdag bronnen bij de Amerikaanse veiligheidsdienst.

De Amerikaanse president George Bush heeft inmiddels gereageerd. Hij stelt dat 'we' in oorlog zijn met islamitische facsisten. Met 'we' wordt de democratische vrije wereld bedoeld. Hij vindt het complot een 'krachtige herinnering' dat aan de strijd tegen terroristen nog geen einde is gekomen. Wel vindt hij de VS veiliger dan voor de aanslagen van 11 september 2001. Daarop voortbordurend zei hij wel dat de VS nog steeds bedreigd worden.

Londen en Washington hebben al vanaf het vorige weekend contact met elkaar over het verijdelen van de aanslagen. Het plan zou in de laatste fase van de voorbereiding geweest zijn.