Meer singles gedownload dan op schijf verkocht

Voor het eerst zijn in ons land meer singles betaald gedownload dan dat er verkocht zijn als cd-single. Dit blijkt uit cijfers over de eerste zes maanden van 2006, van de Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI). De omzet in de entertainmentindustrie is na jarenlange daling nu stabiel. Dit is vooral te danken aan de groei in de verkoop van spelconsoles en muziekdownloads. De totale omzet de afgelopen zes maanden in de entertainmentbusiness bedroeg 418,8 miljoen euro.

De dvd-markt laat het beeld van 2005 zien. Weliswaar gaan meer schijfjes over de toonbank, maar de omzet daalt. De gamesmarkt-omzet groeide afgelopen halfjaar met 7,7%. De verkopen van pc-games daalden, maar de spellen voor de consoles deden het wel goed.

De prijzen daalden het afgelopen half jaar. Een cd-album kost gemiddeld 12,03 euro (was 12,80), voor een dvd betaalt de consument gemiddeld 10% minder (11,25 euro). De prijs van een console-game daalde van gemiddeld 35,50 euro naar 31,81 euro.