Tour de France: 'Landis slaat keihard terug als een kampioen'

Icoon Tour de FranceVoor de tweede dag op rij zette groot Tourfavoriet Floyd Landis de Tour de France en de wielerwereld op stelten. Waar hij woensdag nog de Tour leek verloren te hebben na een grote inzinking sloeg hij donderdag keihard terug. Na zijn Merckxiaanse solo komt de wielerwereld bijna woorden tekort om de prestatie te beschrijven.

Theo de Rooij, directeur van Rabobank, is erg onder de indruk van de prestatie van Floyd Landis: "Hij heeft een extra dimensie aan het wielrennen gegeven. Wat de Tour nu meemaakt, is met geen pen te beschrijven. We gaven geen stuiver meer om de kansen van Landis, maar hij reed iedereen in de vernieling. Hij verdient de zege"

Ook Davitamon-ploegleider Marc Sergeant had een gelijkaardige reactie: "Alle lof voor Landis. Wat die gedaan heeft, is bijna met geen woorden te beschrijven. Hij had woensdag een slechte dag, maar zijn conditie is super. Landis is de sterkste renner in de Tour. Het wordt zaterdag nog mooi."

Volgens Phonak-ploegleider John Lelangue is de wederopstanding van zijn kopman mede te danken aan de grootste aller tijden, Eddy Merckx: Gisterenavond kregen we Eddy aan de telefoon omdat hij ons wist te melden dat de Tour niet gedaan kon zijn. We hebben tegen mekaar gezegd dat we niets meer te verliezen hadden en dat we dus moesten proberen om een sterk nummer op te voeren. Eddy herinnerde ons aan hoe hij ooit met negen minuten achterstand na een groots nummer over meerdere cols Luis Ocana op de knieën kreeg. Volgens Merckx zelf na de rit was dit "De reactie van een kampioen. Enkel de groten kunnen zo'n prestatie leveren."

In het tegenkamp van Landis heerst grote verslagenheid. Ploegleider José Miguel Echavarri van de verrassende gele trui drager Oscar Pereiro legt de schuld bij de ploegen van de andere favorieten: "Het machtsvertoon van Landis heeft deze Tour opnieuw volledig omgegooid. Onze ploeg was de enige die inzag dat de vlucht van de Amerikaan belangrijk was. Ik had verwacht dat andere ploegen hun verantwoordelijkheid zouden opnemen, toch zeker de ploegen die nog renners hebben die in aanmerking komen voor het podium. Er kwam een reactie, maar die kwam te laat. Omdat ze enkel Pereiro wilden uitschakelen, zagen ze niet in dat een renner als Landis iedereen een voetje gelicht heeft,"

Met nog een vlakke rit vrijdag, een lange tijdrit op zaterdag en het klassieke defilé naar de Champs Elysée in Parijs op zondag heeft Landis ondanks zijn (kleine) halve minuut achterstand op de Spanjaarden Oscar Pereiro en Carlos Sastre op papier de beste kansen tot winst in de spannendste Tour de France in meer dan vijftien jaar.


Landis kapot
Landis slaat terug


Meer nieuws over de Tour de France lees je op de speciale Toursite van FOK!