Bush sluit militair ingrijpen in Noord-Korea niet uit

George Bush De Amerikaanse president George Bush sluit militair ingrijpen in Noord-Korea niet uit. Wel heeft hij gepleit voor een diplomatieke oplossing voor de crisis. "We proberen alles eerst diplomatiek op te lossen, maar er zijn andere mogelijkheden".

Bush vindt dat Noord-Korea drie dreigingen laat zien. "Er is de dreiging van proliferatie (verspreiding van massavernietigingswapens), de dreiging van de raketten en er zijn de verschrikkelijke omstandigheden waarin de mensen daar leven. De mensen hebben honger, er zijn concentratiekampen. Het wordt tijd dat hij verstandig wordt", zo sprak Bush over Noord-Korea en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong II.

Bush wil dat de zes grote landen (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) "met ťťn stem spreken. Ik denk dat Kim Jong II wil dat we bang voor hem zijn of aandacht aan hem besteden. Maar we moeten hem gezamenlijk vertellen dat het niet in zijn belang is zich van de wereld te isoleren. Er zijn betere manieren om verder te gaan".

Noord-Korea schoot meerdere malen deze week raketten af, waaronder ťťn langeafstandsraket die mogelijk het Amerikaanse grondgebied Hawaii als doel had.