F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Icoon Formule 1 Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Canada gewonnen. Michael Schumacher pakte in de voorlaatste ronde de tweede plaats, ten koste van Kimi Räikkönen, die derde werd.

Voor de start van de race bleek dat David Coulthard zijn motor had vervangen en daarom achteraan moest starten. Bij de start pakte Räikkönen direct de tweede plaats omdat Giancarlo Fisichella een valse start wilde voorkomen en viel Michael Schumacher terug naar positie zeven na een momentje met Juan Pablo Montoya. Montoya raakte vervolgens Nico Rosberg, wat het einde van de race voor de Duitser betekende. Ook de beide Midland's kwamen met elkaar in contact, waardoor Christijan Albers direct uitviel. Een safety car was het gevolg. Montoya moest een nieuwe neus halen in de pits, waardoor hij terugviel tot de laatste positie.

Direct na de hervatting van de race moest Franck Montagny zijn Super Aguri aan de kant zetten met een opgeblazen motor. Fisichella kreeg een drive through-straf voor zijn valse start, terwijl Alonso en Räikkönen in een razend tempo weg reden van Jarno Trulli op de derde plaats. De Fin zette al snel de druk op de ketel bij de wereldkampioen, maar wist hem niet in te halen. Ondertussen had Rubens Barrichello zijn Honda al in de pits geparkeerd en had Montoya zijn wagen in het gras geparkeerd nadat hij door overstuur de muur had geraakt.

Terwijl Alonso en Räikkönen hun eerste pitstops maakten, kon Michael Schumacher makkelijk de derde plaats van Trulli overnemen. Zijn broer Ralf reed op hetzelfde moment opvallend langzaam. Ook na een pitstop kwam de snelheid niet terug in de Toyota, en vervolgens schoot Ralf ook nog eens rechtdoor in de haarspeldbocht. Een tweede pitstop leek het probleem op te lossen, maar omdat hij daarna te hard reed in de pitstraat, mocht hij voor een derde keer de baan verlaten voor een drive through-straf. Tegen het einde van de race parkeerde de Duitser zijn wagen in de garage.

In de stint naar de tweede pitstops had Michael Schumacher even een lastig moment toen hij de muur na de laatste chicane licht raakte. De Duitser kon wel doorrijden, maar miste vervolgens meerdere malen diezelfde chicane en verliet de baan kortstondig in de haarspeldbocht. Ook Alonso en Räikkönen hadden problemen met het op de baan houden van hun wagens en raakten van de ideale lijn in een aantal bochten.

Bij zijn tweede pitstop sloeg de pech toe voor Räikkönen. Zijn motor sloeg af bij het wegrijden, maar de Fin wist de wagen net voor Michael Schumacher op de baan te krijgen en daarmee de tweede plaats te behouden. Local hero Jacques Villeneuve klapte laat in de race vanaf een prima achtste positie hard een muur in en zorgde voor een tweede safety car-situatie. Hierdoor konden zowel Räikkönen als Schumacher hun achterstanden van twintig seconden op hun voorgangers dichtrijden.

Bij de herstart na de safety car-situatie reden er echter veel achterblijvers tussen de drie koplopers en de situatie aan de leiding bleef tot vlak voor de finish ongewijzigd. David Coulthard reed nog een paar fantastische ronden en wist onder andere Christian Klien en Jenson Button in te halen voor een achtste positie. In de voorlaatste ronde viel Räikkönen terug doordat hij een bocht uitvloog en kon Schumacher naar een mooie tweede plaats rijden. De Fin werd uiteindelijke derde, gevolgd door Fisichella, Felipe Massa en Trulli. De laatste crash van de race kwam op naam van Takuma Sato.

Voor meer Formule 1-nieuws kijk je op de FOK!F1manager!