Vrouwelijke priesters in VS en Zwitserland

Icoon AlgemeenMorgen zullen vier rooms-katholieke vrouwen in Zwitserland tot priester gewijd worden. Een ruime maand later, op 31 juli, zullen in Pittsburgh (VS) nog eens twaalf vrouwen volgen. Dat is deze week bekendgemaakt door L'Association Femmes et Hommes en Eglise (FHE) en Genre en christianisme. De identiteit van de vrouwen wordt vooralsnog geheim gehouden.

De discussie over vrouwen in het ambt is tot nu toe taboe binnen de rooms-katholieke kerk. In 1994 verklaarde de toenmalige paus Johannes Paulus II nog dat "alle gelovigen van de kerk" zich "definitief" aan het standpunt van Rome moesten houden, wat simpelweg neerkomt op een verbod voor vrouwen om gewijd te worden tot wat dan ook. Eventueel zou aan vrouwen wel misschien een wat "belangrijkere plaats" toebedeeld kunnen worden, maar van wijding kon geen sprake zijn. Hiermee is de rooms-katholieke kerk een van de allerlaatste christelijke kerken waar vrouwen uit het ambt geweerd worden.

Het is overigens niet voor het eerst dat er, tegen de wil van Rome in, toch vrouwen gewijd worden. In 2002 werden door bisschop Romulo Braschi uit Argentinië, die door Rome niet erkend wordt, zeven vrouwen gewijd. Kort hierna werden de vrouwen door de kerk geëxcommuniceerd.