Vader zwaan treurt om verlies dierbaren

Icoon BinnenlandsNadat een aantal jongens eerder een jong zwaantje hadden gedood in Tiel is het ook raak geweest in Nieuw-Amsterdam. Afgelopen weekeinde werden in het Dommelskanaal aldaar vier jonge zwaantjes gedood. De vader zwaan is als enige over nadat rondracende motorboten de jonge zwaantjes vermoordden.

De Dierenbescherming heeft zich ontfermd over de vader en moeder zwaan na een melding van dode zwanen in het Dommelskanaal. Helaas was de moeder, waarschijnlijk door het verlies van haar kroost, er zo slecht aan toe dat een dierenarts haar uit voorzorg heeft laten inslapen. Vader zwaan bleef stomverbaasd rondzwemmen en was vertwijfeld over wat er was gebeurd. Na een verslechtering van de toestand van de vaderzwaan heeft de Dierenbescherming hem opgehaald.

De zwaan krijgt bij de Dierenbescherming antibiotica en sondevoeding om er weer een beetje bovenop te komen. Of dat gaat lukken is nog niet zeker want het dier maakt het slecht. Martin Hof van de Dierenbescherming vertelt dat "zwanen hele sociale en gezinsgerichte dieren zijn. Je kunt ze wel bij soortgenoten zetten, maar dat vervangt hun gezin niet. Het leed wat dit dier is aangedaan zal hij zijn hele leven met zich meedragen, mits hij het overleeft", aldus Hof.

Martin Hof (Dierenbescherming) met de vaderzwaan
Martin Hof (Dierenbescherming) met de vaderzwaan


Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.